Chystáte sa užiť si leto? Nezabudnite na správne lieky

lieky na dovolenku

30.6.2022

Začali sa letné prázdniny. Vítame obdobie dlhých slnečných dní, v ktorých si konečne doprajeme viac stretnutí s rodinou a priateľmi pri grilovačke, tešíme sa na dovolenku, užijeme si dlho odkladané oslavy. Jednoducho budeme robiť veci, na ktoré bežne nemáme čas a priestor. Potrebujeme zmeniť rytmus, vybočiť zo stereotypu a načerpať novú energiu. Ako to však zvládnuť bez zdravotných problémov? Ideálne je predvídať, pripraviť sa a mať potrebné lieky v domácej a cestovnej lekárničke.

 

Čo sa teda na cestách a pri zmenách životného tempa a rytmu môže pokaziť? Na čo predovšetkým nezabudnúť? Najdôležitejšie sú rozhodne tie správne lieky. Nezabudnite si so sebou vziať najmä tie, ktoré pravidelne užívate vy, prípadne partner a deti. Je to banálna rada, ale práve toto zlyhanie patrí k častým komplikáciám letných dovolenkových dní. Ak cestujete lietadlom, lieky, ktoré pravidelne potrebujete majte v príručnej batožine. Ak sa vám totiž pri preprave stratí batožina, budete ich mať pri sebe.

 

Chce to chladnú hlavu a magnézium

Stresujete sa pred odchodom na dovolenku? V takom prípade si radšej pripravujte všetky veci a drobnosti niekoľko dní pred odchodom. Ak vás to neupokojí, užívajte MAGNE B6. Do príručnej tašky si zabaľte liek na bolesť hlavy - Ibalgin, Paralen. Ak by cestovnú horúčku premohla tá naozajstná, využijete ho. Nikdy necestujte, ak viete, že vás pobolieva zub. Ak máte podozrenie, že niečo nie je v poriadku, navštívte pred cestou zubára. Do príručnej tašky sa hodia aj pastilky na boľavé hrdlo - napríklad Strepsils alebo Mullerove pastilky, žuvačky s obsahom mentolu na osvieženie dychu, hygienické vreckovky a 2-3 náplasti na otlak.

 

Zatočte s nevoľnosťou, nezabúdajte na hrozbu covidu

Nevoľnosť pri cestovaní pokazí na začiatku dovolenky náladu celej rodine. Ak ste sa už stretli s takýmto problémom, možností je viac. Vyberte si Cocculine, náramok proti nevoľnosti alebo vsaďte na klasiku a užite Kinedryl. Ak ste sa rozhodli pre dovolenku na lodi, práve Kinerdyl je voľba číslo 1.

Majte tiež na pamäti, že covid sa nestratil, vírus si nás môže nájsť stále, a preto nebude na škodu, ak v letiskových halách a na miestach s väčšou koncentráciou ľudí použijete respirátor a dezinfekciu na ruky. Ak cestujete do zahraničia, prípadne do exotiky, do kufra si pribaľte aj antigénový test.

Pri dlhších cestách si robte prestávky. Doprajte si počas nich trochu pohybu, v aute vetrajte s rozumom, klimatizáciu nepúšťajte priamo na seba. Bežnou komplikáciou je totiž „seknutý“ chrbát, prievan v uchu alebo oku. Berte ohľad na spolucestujúcich, niekto je totiž na prúdenie vzduchu veľmi citlivý. Na bolesti chrbta použite Ibalgin alebo Voltaren. Kvapky do oka - Ocuflasch a ucha - Auridol môžu poslúžiť aj pri infekcii z kúpania alebo pri cudzom telese v oku.

 

Najviac zvykne potrápiť žalúdok

Najčastejšou zdravotnou komplikáciou je útok na naše trávenie. Spôsobujú ho zmena prostredia, zmena jedálnička, väčší objem jedla ako obvykle, viac alkoholu i letné infekcie. To všetko sú príčiny hnačky, zvracania, zápchy i pokazeného žalúdka. Okrem rady „jedzte a pite s rozumom“ odporúčame pribaliť si lieky ako Iberogast alebo Pancreolan na trávenie, Buscopan na kŕče a žlčník, Smectu a Yomogi proti hnačke a na jej prevenciu. Ak cestujete s malými deťmi, určite si pribaľte Kulíšek – prášok na prípravu rehydratačného nápoja. Pri cestách za exotikou pribaľte aj Enditril

Slnenie a pobyt pri vode môžu byť veľkou nástrahou, ak opatrnosti nie je dosť. Použitie opaľovacích krémov s vysokým faktorom SPF a ochrana detí pred slnečným žiarením je alfou a omegou pokojnej dovolenky bez zdravotných rizík. Prehriatie, úpal a prehnané reakcie kože na slnečné žiarenie sprevádzajú dovolenkárov vo všetkých destináciách. Program slnenia a kúpania preto prerušte počas obeda pokojným oddychom v tieni, pite dostatok nápojov, ak pijete alkohol, aspoň v čase najväčšej horúčavy ho počas obeda vymeňte za vodu. Nápoje môžu byť studené, ale nie ľadové - vyhnete sa tak zápalu hrdla aj žalúdka. Vaša koža môže reagovať nielen na slnko, ale aj na morskú soľ, nadmerné potenie, vysušenie od vetra a v neposlednom rade aj na samotný opaľovací krém. Výsledkom sú potom červené, pálivé alebo svrbivé miesta, ktoré dráždia aj v noci. Pri prvom reaktívnom mieste odporúčame aplikovať vlažnú sprchu a vynechať 2-3dni pobyt na slnku. Ak ste v minulosti už takúto epizódu zažili, dbajte na to, aby ste sa neprehriali, slňte sa iba podvečer, prípadne pred dovolenkou navštívte kožného lekára, ktorý vás vybaví účinnými liekmi. Bežne použite Fenistil gel , prípadne Cicaderma gel a telové mlieka s obsahom aloe vera a panthenolu.

 

Pozor na hmyz i mokré plavky

Otráviť voľné dni môžu i zápal močového mechúra a vaginálna infekcia. Mokré plavky, vlhko, pot a chlór v bazéne, sú u citlivých osôb nepriateľom číslo 1. Pribaľte si preto do batožiny niekoľko nálevových vreciek urologického čaju. Ak sú bolesť a pálenie silnejšie, použite Buscopan. Vaginálnej infekcii je najlepšie predchádzať. Obrúsky na intímnu hygienu Saforelle sú počas letnej cesty povinnou výbavou každej kabelky. Ak sa predsa len niečo prihodí, aplikujte Lactofeel.

Osobitným sprievodcom leta je hmyz. Na horských túrach a v lese nás potrápia kliešte, preto určite nezabudnite na repelent. V suchých rokoch možno postačia aj bio prípravky Bio baby repelent,Predator bio repelent. Ochránia i deti, ktoré sú v kočíku a pod moskytiérou. Ak poprší, aktivita hmyzu je väčšia. V tom prípade zvoľte repelent s vysokým účinkom, napríklad Predator MAX. Rovnako sa chráňte aj proti komárom - väčšiu pozornosť venujte najmä komárom v exotických krajinách. Tu je voľbou číslo1 Moskito Guard.